Nils Arne Eggen er nærmeste nabo med Orkland Energi

54b50ae40c2e28555de80f63257885b0b9f72d8f-4032x3024.jpg

Nils Arne Eggen er nærmeste nabo med e-verket på Fannrem. Men det er ikke bare den korte avstanden i dag som gjør at trenerlegenden har et nært og varmt forhold til Orkland Energi.

 

Nils Arne Eggen er nærmeste nabo med e-verket på Fannrem. Men det er ikke bare den korte avstanden i dag som gjør at trenerlegenden har et nært og varmt forhold til Orkland Energi.

I sin bolig bare 30 meter unna e-verksbygget på Fannrem sitter Nils Arne Eggen og leser en roman av Arthur Omre når vi kommer på besøk.

- Det gjør mæ godt å sett her og sjå ut på e-verket – fint å sjå at det e my aktivitet, sier Eggen om naboen sin.

Fotballtreneren med den legendariske karrieren er i et sprudlende humør og forteller villig vekk om sin og familiens nære tilknytning til Orkland Energi.

Nils Arnes far, Knut, var elektriker og jobbet på e-verket i hele 52 år. Han var blant annet med på å få fram strøm til alle i Orkdals-samfunnet etter andre verdenskrig.

Nils Arne fikk allerede som liten ta del i farens arbeid både som «grindgutt», og ute i terrenget sommer som vinter for å lete etter feil på linja.

- Æ va med og passa på e-verket fra æ va 5-6 år, forteller Eggen.

Og lurer du på hva en «grindgutt» er? Jobben besto i hovedsak av å åpne opp grindene til gårdene, som han og pappa Knut var og besøkte.

- Grinder var det mange av på den tida, og det vanket både ti-øringer og 25-øringer, husker jeg, sier Eggen.

Det var denne Fiaten Nils Arne Eggen og hans far Knut Eggen kjørte rundt i distriktet med.

 

Stolt sjåfør

Knut var stolt sjåfør av e-verkets Fiat og var innehaver av førerkort nr 19 i distriktet. Knut Eggen fikk førerkortet under første verdenskrig og enhver kritikk av kjøringen ble møtt med følgende sitat:

«Og hvor lenge har så du hatt sertifikat?»

Eggen forteller at han har mange minner om den italienske bilen.

- Selv om jeg aldri vært noe særlig opptatt av bil, husker jeg Fiaten svært godt. Den var flott å se på og sprek på flatmark, men den sleit fælt i de verste motbakkene rundt om i Orkdal, sier Eggen.

- Ofte var den tungt lastet med materiell, og det hendte ikke sjelden at vi måtte gå det siste stykket til gårdsbruket vi skulle besøke, legger han til.

Nils Arne fikk også være med når kraftverkene i Leirbekken og Vorma skulle startes opp, et arbeid som krevde stor nøyaktighet.

- Og hvis det gikk gæli, så satt dem itj på orda akkurat, sier Eggen.

Den gang som nå var dugnadsånden framtredende i dalføret. E-verksansatte deltok iherdig på fritida med å bygge lysløyper og koble strøm til idrettsanlegg. Lenger oppe i dalen var Bjørnlibakken, der Nils Arne var en ivrig skihopper, badet i flomlys fra et lokalt kraftverk.

Mange historier fra e-verket i gamle dager blir fortalt. Blant annet den om ham som sovnet på kontoret og våknet da det var blitt mørkt. Han trodde han var blitt blind og ringte hjem til Knut Eggen for hjelp. Knut foreslo å finne lysbryteren.

Eirik Jørum, daglig leder i Orkland Energi, og fotballegenden Nils Arne Eggen.

 

Godfot-teorien på e-verket

Da han som 18-åring kom til Rosenborg i 1959 ble han del av et miljø som hadde ambisjoner om å konkurrere på et nivå over det som det egentlig var ressurser til. Om det så var fotball eller fiolin som var instrumentet, var de aldri tvil om at de kunne hevde seg på det høyeste nivået.

- Æ møtt en gjeng som villa mer enn dem egentlig va tiltenkt. Sånn va det med rosenborgmannskapet på 90-tallet og: Dem va itj fornøyd med å bli berre norske seriemestra, men villa nå mer, sier Eggen.

Bydelsklubben hadde startet sin ferd mot internasjonal stjernestatus med Nils Arne Eggen i førersetet mot slutten av 1990-tallet. Han mener at kulturen på everket på mange måter var i tråd med den berømte godfot-teorien hans.

Man var ikke redd for å be om hjelp fra ekspert på fagområder som ikke behersket selv. Denne holdningen preger e-verket den dag i dag – med minimal bemanning og kjøp av spesialtjenester.

Han er ikke i tvil om at den største prestasjonen i lagets historie var da de slo de tyske mesterne Borussia Dortmund 3-0 på bortebane høsten 1999.

- Vi tok dem fullstendig på senga, sier Eggen.

Han nevner Odd Iversen som er den største fotballspilleren han har spilt med og vært trener for. En intelligent spiller med et unikt overblikk, en ekstrem skuddfot og kjappe replikker, oppsummerer Eggen.

 

- Pussig navn

Orkland Energi setter stor pris på sin gode nabo, og mener han er viktig inspirasjonskilde.

- Vi er stolte av å ham i «familien». Nils Arnes ledelsesfilosofi har vært med å prege utviklingen av e-verket. Det er nok én av grunnene til at det fremdeles finnes et selvstendig kraftselskap i Orklandsregionen, sier Eirik Jørum, daglig leder i Orkland Energi.

Forresten Orkland, hva synes Nils Arne Eggen om det? Det har selvfølgelig trenerlegenden en mening om. Han applauderer selve kommunesammenslåingen, men mener at de kunne funnet et annet navn.

- Æ synes navnet e litt pussig, sier Eggen og utdyper at han forbinder det nye navnet med gamle Orkland kommune, som ble en del av Orkdal under kommunereformen i 1963.

Selv om navnet ikke falt helt i smak, er han veldig opptatt av at folk skal bo og trives i kommunen – og små plasser generelt i landet vårt.

- Vi ha kalt det her landet for «Nord-veien», og da e det viktig at det bor folk langs hele den veien, sier Eggen.

Det samme føler e-verket. Pengene du bruker på strøm blir igjen i lokalsamfunnet til glede for alle som bor her. Orkland Energi setter lokalsamfunnet i sentrum for sin virksomhet, og ønsker å bidra til at det skal være et godt sted å være. Derfor ønsker de søknader om tiltak som kan skape glede for barn og unge i kommunen.

Nils Arne Eggens nærmeste nabo på Fannrem er e-verket: - Det gjør mæ godt å sett her og sjå ut på e-verket, sier Eggen.