Derfor sverger Nina og Rune til det lokale kraftselskapet

cfadbda84eee0b0a1188d7f94744802833ec230e-1627x946.jpg

Det skal mye til for at Rune og Nina Ranøien i Hoston skal bytte ut sitt lokale kraftselskap, Orkland Energi, med noen andre. Det har de fått inn med blodet.

Strøm er noe vi alle må ha, men det er flere ting man enkelt kan gjøre for å prøve å holde forbruket nede når prisene er høyest. Hos Orkland Energi opplever de ofte å få spørsmål om strømpriser når vinteren kommer.

I Hoston i Fannrem finner du Vangen gård. Her finner du over 40 melkekyr, en haug med kaniner, noen katter, en hest, Nina og Rune Ranøien og deres tre barn.

- Mine foreldre har drevet går i Hoston siden 60-tallet, og bygde opp dette gårdsbruket en gang tidlig på 70-tallet. Vi tok over gården i 2003, forteller Nina Vangen Ranøien.

 

Bruker mye strøm

Etter at de tok over gården for 16 år siden har det vært én ting som har stått i hodet på dem. De vil satse.

- Det har vært litt av en reise. Disse årene har vært utrolig lærerike og har gått kjempefort. Når man har en slik type jobb, så blir ofte arbeidslivet og familielivet blandet sammen. Men når man trives så godt, ser at dyrene har det bra og at vi klarer å levere et godt produkt, så er det verdt det, sier Nina.

Med årene har melkekvoten gått opp. I år har de en kvote på 350 tonn melk. De har også fått et nytt og moderne fjøs som huser noen smarte roboter, som gjør melkinga og rengjøringen enklere.

- Mesteparten av utstyret ute i fjøset, som for eksempel melkeroboten, vifter og enkelte lys, må stå på døgnet rundt, forteller Rune.

Når man i tillegg har tre barn som 12, 14 og 18 år gamle, så sier det seg selv at det går en del strøm. Uten at de lar seg stresse så altfor mye av det.

- Det er klart at vi har en ganske høyt forbruk, det må vi ha for å kunne drive gårdsdrift. Vi har derfor et ganske avslappet forhold til strømregningene, men vi ser fram til at strømprisene går litt ned, sier Nina og Rune.

Mye av det du finner i gården krever strøm døgnet rundt hele året. Blant annet melkeroboten.

Samme strømleverandør i 50 år

En av grunnene til at de har et såpass avslappet forhold til strømmen, til tross for det høye forbruket, er at de stoler på dem som sørger for liv i stikkontaktene.

Siden gården ble til har det lokale kraftselskapet, Orkland Energi, levert strømmen til dem.

- Min mor er veldig opptatt at man skal bruke de lokale selskapene. Før i tida var det aldri snakk om noe annet, så det det har vi fått inn med blodet. Det lokale kraftselskapet er jo en institusjon for oss som bor her, mener Nina.

Men det står ikke på tilbudene. Rune forteller at han ofte får telefoner fra selgere som ønsker å få dem til å bytte kraftselskap.

- De ringer fra alle landets kanter, og selgerne blir like skuffet hver gang, sier han.

Han forteller at han har et standardsvar, som han bruker igjen og igjen.

- Jeg forklarer høflig at jeg ønsker å bruke det lokale kraftselskapet. Det handler om tryggheten, at det er lokalt ansatte og at de bidrar til lokalsamfunnet i Orkdal på en veldig god måte, sier han.

På gården finner du over 40 melkekyr. Nina Ranøien har et nært forhold til dyrene.

 

Trygghet i stikkontakten

Hvis feilen skulle ramme er det viktig for dem at det ikke tar for lang tid før det er liv i apparatene igjen.

- Vi klarer oss noen timer uten strøm, men det er klart at det ikke er gunstig på en gård. Hvis det er noe trøbbel, uansett hva det gjelder, er det heldigvis lett for oss å ta kontakt med dem. Det er jo lokale folk som jobber der, så det gjør det kanskje lettere å snakke sammen enn om det hadde vært et stort nasjonalt firma, legger han til.

På små plasser, slik som Hoston, er ofte samhold, stolthet og fellesskap viktig. I tillegg til at Orkland Energi bidrar til lokale arbeidsplasser, mener Nina og Rune at selskapet også bidrar på andre måter.

- Det er jo kommunen som eier Orkland Energi, så det er fint at overskuddet går tilbake til oss. De er flink til å gi ut midler til lokale lag. Vi har vært involvert i idrettslaget her i flere år, og i hvert fall fått penger til tre konkrete prosjekter fra dem. Det siste bidraget var til et nytt lydanlegg, forteller Rune.

- Det var heller ikke så lenge siden vi fikk penger til grendelaget for å sette opp en ny gapahuk. Det hadde vært umulig uten eksterne midler, så det setter vi veldig stor pris på, legger Nina til.

Etter over 50 år med lokal kraft i stikkontaktene, forteller Nina og Rune at Orkland Energi skal stå for strømmen på Vangen gård i mange år fremover. Da de blir spurt om den viktigste årsaken til at de ikke kommer til å bytte, svarer ekteparet dette:

- Det kjennes som et trygt valg. Å jobbe med gårdsdrift har nok variabler. Den tryggheten vi får fra Orkland Energi er det ingen andre som kan matche, sier Rune og Nina Ranøien avslutningsvis.